Athega Code Base 2012

Snöstorm

Årets Athega Code Base 2012, #acb2012 bjöd på en hård start i ca 20 m/s och en ganska skumpig båtfärd ut till Söderarm. Vinden mojnade så småningom och i takt med att utkikstornet vi befann oss i slutade gunga tog projekten form.

Innovativa lösningar för effektivare resor och transporter

Mats och Torbjörn har jobbat med ett tävlingsbidrag till en tävling utlyst av ITS Innovation Stockholm Kista. Vi kan inte berätta om vår lösning innan vi lämnat in och vunnit. Men stor rapportering kommer ske efter vinsten.

Här kan ni läsa mer om tävlingen.

En responsiv live-graphite-dashboard

Jag ville utforska möjligheterna att skriva en egen dashboard mot en graphitedatabas. För ett tag sedan installerade jag en rad mätare hemma som håller reda på temperatur, luftfuktighet, elförbrukning, mm. Dessa rapporterar löpande in till en graphiteserver som jag har i Amazons fantastiska moln, EC2. Graphite har dessutom möjligheten att exponera data som JSON utan att man ens behöver anstränga sig. Upplägget är alltså en dashboard för huset.

Källaren

Det responsiva löser jag med Skeleton, som på ett lättviktigt och rent sätt hjälper mig med strukturen. Graferna ritar jag inte med graphite eftersom jag vill ha litet termometrar och mätare, samt kunna animera dem. Valet denna gång föll på RGraph som mer än väl räcker till för mina behov. Det hela knyts ihop med jQuery.

Ett fungerande exempel kan finnas här.

/ Christian

Enkelt API för populära bilder på 500px

Jag hittade nyligen tjänsten ScraperWiki som låter dig bygga enkla scrapers i Ruby, Python och PHP.

Mitt lilla hack består i att skrapa några sidor med populära bilder från 500px, informationen sparar jag ner i ScraperWikis datastore vilket gör att jag kan använda mig av deras generella data API

iPad med 500px hacket

Presentationen av bilderna lade jag på JS Bin.

Jag använder mig av “Seamless Responsive Photo Grid” för att fylla hela browserfönstret med bilder.

/ Peter

Bo i Stockholm (Alex)

Alla människor har adresser som deras liv kretsar kring, t.ex. arbete eller skola. Dessa adresser begränsar vart man kan kan bo med tanke på restid. Målet var (och är) att skapa en karta med områden där användaren kan bo är markerade. Användaren skriver in adresser som är viktiga samt hur lång tid det får ta att ta sig dit. Tjänsten använder sedan api:et SLs Reseplanerare för att se vilka områden i Stockholm som fungerar för användaren.

Teknikerna som användes var JavaScript, node.js, OpenStreetMap, SLs Reseplanerare.

/ Alex

Ansiktsigenkänning med WebRTC, Websockets och OpenCV (Micke)

Jag har labbat med ansiktsigenkänning i webbläsaren. Jag kommer åt webkameran genom WebRTC vilket innebär att jag inte behöver använda mig av några webbläsarplugin.

Videoströmmen från kameran renderar jag sedan i en canvastagg. Pixlarna från canvasen skickas över websockets till en python server som snurrar på Tornado. På serversidan processas bilderna av OpenCV.

Ansiktsigenkänning med OpenCV bygger på att en statistisk modell tränas med ett antal bilder med kända ansikten. Sedan skickas bilden som ska processas in till modellen och förhoppningsvis svarar modellen tillbaka med rätt namn på ansiktet. För att träna en grundmodell har jag använt mig av AT&T:s ansiktsdatabas.

Bilderna från webbkameran skickas in till min modell för igenkänning. Om resultat inte är tillräckligt bra tränas modellen om med de nya bildera för att ge ett bättre resultat i framtiden.

/ Micke