JavaScriptprestanda

För moderna webbapplikationer där en större del av koden körs i webbläsaren blir det allt viktigare med bra prestanda för exekvering av JavaScript. För att kontrollera text i formulärfält och liknande simpla uppgifter är inte hastigheten så avgörande, men vad händer om man försöker köra tyngre beräkningar? För att göra ett benchmark som testar prestandan i de vanligaste webbläsarna har jag skrivit ett program som löser Sudokus.

Ett program som löser Sudoku med JavaScript

För att jämföra de olika webbläsarna har jag kört denna Sudoku-kombination och jämfört tiden det tar att räkna fram alla möjliga lösningar på just min dator. Resultatet är ganska häpnadsväckande, som ni kan se i grafen nedan så utklassar Safari Internet Explorer med nästan en faktor på tio-till-ett. Chrome hamnar inte långt efter och både Firefox och Opera placerar sig hyffsat bra. Och då används inte ens Web Worker-trådar som har visat sig ha potential att dubbla prestandan och ytterligare öka försprånget för alla andra webbläsare framför Internet Explorer.

Tid för att lösa ett Sudoku med JavaScript i olika webbläsare

// Johan