Frozen Rails

I fredags gick konferensen Frozen Rails av stapeln i Helsingfors och Athega var självklart representerade.

Rails at GitHub (Chris Wanstrath, @defunkt)

Konferensen inleddes av Chris Wanstrath som gick igenom hur Ruby on Rails används på GitHub. Vi fick även reda på hur de använder Git (grit, smoke, chimney) och hur de hanterar meddelandeköer (resque).

Några av projekten som nämndes:

The Plataforma Way (José Valim, @josevalim)

Dagens andra föreläsning hölls av José Valim från Plataforma tecnologia. José pratade om autentiseringslösningen Devise (bygger på Warden), domänspråket simple_form (inspirerat av Formtastic) samt Responders vilket är en utbyggnad av respond_with i Rails 3. Lite rörig föreläsning men med många intressanta projekt, kommer speciellt hålla koll på Devise.

An Introduction to MongoDB (Mike Dirolf, @mdirolf)

Jag har sedan jag bloggade om MongoDB första gången varit intresserad av projektet och nu fick vi verkligen en bra genomgång av 10gen’s Michael Dirolf.

Översikt av MongoDB:

Mobile Web Apps with Rails 3 (Yehuda Katz, @wycats)

Yehuda Katz på Frozen Rails

Även om jag sett föreläsningen tidigare (Efter Philly ETE, Emerging Technologies for the Enterprise) så var det bra att få se den live så att säga.

Några av punkterna som Yehuda berörde:

Projekt:

Cucumbered (Joseph Wilk, @josephwilk)

Frozen Rails Cucumbered
(Foto: Chris Comella)

Den bästa föreläsningen på hela konferensen stod Joseph Wilk för, ämnet var Cucumber och mer specifikt hur man ser till att testerna går så fort som möjligt. (Cucumber 0.7 är för övrigt så galet snabb att det inte ens är roligt nu när de bytt från TreeTop till Ragel)

Några av Josephs punkter:

CouchDB on Rails (Jonathan Weiss, @jweiss)

Jonathan hade ett digert uppdrag framför sig då konferensdeltagarna direkt jämförde allt med hur det fungerar i MongoDB. Tyvärr var exemplen lite för enkla och visade inte riktigt på styrkan i CouchDB, snarare att det är “svårare” att ställa enkla frågor än med SQL då man måste implementera map/reduce i JavaScript själv. (Vilket är en BRA grej när man gör lite mer avancerade saker)

Några av punkterna:

Rails 3: Tasty Burgers (Carl Lerche, @carllerche)

Perfectionism (Jarkko Laine, @jarkko)

Priset för den nervösaste killen på hela konferensen måste ha gått till Jarkko. Förutom detta var det en grym sista föreläsning om hur vi perfektionister ofta har problem med att skeppa något innan det är helt perfekt. (vilket det kanske aldrig blir) Han rekomenderade även boken The Cluetrain Manifesto (hela bokens text)

Perfection, Minimally Viable Product, Markets are conversations, Ship!