Screen capture online

Jag har länge använt ett screen capture-program för att komplettera dokumentation och manualer med tutorials som är lätta för användarna att ta till sig.

När det handlar om en steg för steg beskrivning av något i ett applikation tycker jag det både är väldigt bekvämt, för mig som gör det, och mycket lätt att förstå för användarna. Min erfarenhet är att det blir ett mycket uppskattat och givande komplement till övrig dokumentation.

På mitt uppdrag har jag arbetat med ett par olika lösningar för att spela desktop och visa hur man gör saker och sedan publicera dessa på support-web-sidor. Det kan handla om allt från hur en miljö är uppbyggt till handgrepp vid installationer mm. Jag tycker tekniken nästan kan mäta sig med att sitta bredvid någon och förklara. Speciellt om det är svåra gränssnitt där det finns många möjligheter att klicka bort sig eller när det gäller applikationer som inte är helt logiska.
Jag blev väldigt nyfiken när jag fick höra talas om en online screen recorder-tjänst som heter screentoaster. Efter registrering kom jag igång relativt snabbt.

Inom någon minut hade jag spelat in en första testfilm. Dom inspelade filmerna går sedan direkt att publicera till olika tjänster. Mycket lätt att använda och dom flesta funktioner finns där. Spela in från webcam och att lägga på ljud eller inte.

Edit (2012)

Då Screentoaster verkar ha lagt ner så kan vi rekomendera tjänsten Screenr istället.

// Mats