Øredev 2011

Postad

Øredev 2011-gänget

Årets Øredev… På plats från Athega var förutom jag, Alex, Johan, Mats, Peter och Petter (i alfabetisk ordning). Med hotellet ett knappt kvarter bort hade vi optimerat för att se så mycket som möjligt av konferensen som möjligt utan att distraheras av Malmö i övrigt.

Konferensen öppnas med en keynote av @kn0thing som berättar hur Reddit tagit sig till en nivå där de har nära två miljarder sidvisningar i månaden. Filosofin är bland annat “The back button is your biggest enemy” och “Users come first”.

Eftersom Øredev är en konferens med många parallella spår, ställs man hela tiden inför en rad svåra val. Nedan sammanfattar jag några av de val jag gjorde och något jag tog med mig från respektive session.

 • Sonar Code Metrics Matthew J. McCullough. Se på sonar som ett rent positivt verktyg. Fokusera på förbättringar. Kolla in http://memo.sonarsource.org.
 • The mental shift needed for Scala and Clojure Aslam Khan @aslamkhn. Enligt Aslam är ett bra sätt att lära sig funktionell programmering och ta sig ur den trygga objektorienterade konceptvärlden att utgå från Haskell, testa motsvarande i Scala och till sist i produktion.
 • Visual Collaboration Heather Willems och Nora Herting @imagethink. Heather och Nora visar tekniker för hur vi kan få bättre anteckningar genom illustrationer, färger, ikoner, osv. Att kolla upp iPad Pro sketchbook.
 • A less technical talk on technical communication Jon Skeet @jonskeet. Ettan på StackOverflow berättar om jur viktigt det är att vara snäll när man kommunicerar i ett forum som exempelvis StackOverflow. Fokusera på vad du vill ha sagt och utelämna detaljer, även om motparten har fel. Som utvecklare kommunicerar du genom din kod. Tänk på vad du säger till den nästa som ska läsa den.
 • API – the hidden UI Fredrik Mörk @fmork. Det är viktigt att du tänker igenom ditt API. Ett GUI är lätt att ändra, det är inte ett API.
 • Abstraction distractions Neal Ford @neal4d. Som utvecklare hanterar vi ofta abstraktioner av verkligheten. Ofta handlar det om abstraktioner i flera nivåer. Det kan därför vara bra att alltid förstå ett lager under den aktuella nivån.
 • Oredev_Dan North_Imagethink2 Embracing Uncertainty – the Hardest Pattern of All Dan North @tastapod. Dan introducerar termen “halftime of requirements”, som är ett mått på hur llång tid i veckor (!) det tar innan hälften av kraven i din backlog inte längre är aktuella. Han presenterar även den bästa metaforen jag hört om varför parprogrammering är så bra. Två personer som parar löser ett problem de inte hade klarat på egen hand. Det är som att klappa händerna, det krävs två händer (för de flesta).
 • Event Sourcing explained Rickard Öberg @rickardoberg. Rickard får mig äntligen att förstår vad event sourcing handlar om. Kolla in qi4j.org.
 • Stack Overflow: Social Software for the Anti-Social Part II: Electric Boogaloo Jeff Atwood @codinghorror. Jeff menar att, som programmerare, älskar man regler. Man är gift med sina regler. Därför är StackOverflow designat som ett spel, med regler. De som bidrar får poäng, utmärkelser och annat som lockar till ännu fler bidrag.
 • Modeling concurrency in Ruby and beyond Ilya Grigorik @igrigorik. Ilya berättar om problem med HTTP 1.1 som antingen inte stöds alls eller är felimplementerat. Resultatet är att en genomsnittlig användare med 10Mbps endast använder 16% av sin bandbredd, då resten äts upp av overhead, mm. Han visar också hur man kan använda Ruby Fibers på ett kreativt sätt för att gömma komplexitet med asynkronitet. Kolla in goliath.io.
 • Web Application Security Tobias Järlund @jarlund. Gör aldrig exempel som innehåller säkerhetsfel, även om de bara är exempel kommer de förmodligen att hamna i produktion ändå.

I övrigt bjöd Øredev även denna gång på en skön tillställning, med massor av härligt folk. Ser fram emot nästa år!

/ Christian