Athegabloggen

Athega Code Base 2017

Postad med taggarna acb nyhetsbrev blogg söderarm

Årets hack day (eller Code Base som vi kallar det) gick mer eller mindre traditionsenligt av stapeln ute på Söderarm, sista utposten i Stockholms skärgård.

Vi åkte någon månad tidigare än normalt, så vädret var helt fantastiskt. Klart och med fri sikt till jordens krökning. Detta utnyttjade vi till fullo då vi satt i öns högsta torn (bortsett från fyren då) med fönster i alla riktningar.

Söderarm

Årets projekt handlade bland annat om ljudbearbetning av låtar från Spotify direkt i webbläsaren. Micke gjorde med detta ett spel där du skulle matcha takten i låten så bra som möjligt.

Torbjörn och Andreas jobbade med ett avancerat bevattningssystem i Arduino.

Krister tränade sin monsterdator att känna igen personer från ett stort bildbibliotek. När hans kamera fick syn på ett ansikte visade datorn fler bilder av samma person, i realtid.

Mats fick till en något enklare variant av samma sak, fast på en Rasberry Pi.

Christian byggde en Quiz i React som styrdes av en Tessel med RFID-läsare.

I år hade vi med oss ett filmteam som spelade in en film om våra Code Base-tillställningar:

React Native och iOS-säkerhet

Postad med taggarna internutbildning react-native ios security

Månadens internutbildning handlade om React Native utifrån ett iOS perspektiv.

React Native är Facebooks lösning för att skriva mobilappar med JavaScript för både iPhone och Android. React Native släpptes som öppen källkod 2015 och är en utbyggnad av React för webutveckling, som i sin tur presenterades 2013. React Native är som React, men använder inbyggda komponenter istället för webbkomponenter som byggstenar. Så för utveckling gentemot iPhone är en del problem och lösningar desamma som vid utveckling med Apples egna språk och tekniker i Xcode.

Vi bekantade oss med utvecklingsmiljön och följde sedan en av de tutorials som finns på React Natives hemsida. En del ändringar behövdes för att få den att köra med senaste versionen av Xcode, React Native, iOS och Android.

På vägen gick vi igenom hur Apples Xcode ställs in för de förändringar som kommit med de senaste iOS versionerna: App Transport Security och Code Signing.

/ Andreas

Internutbildning om Go

Postad med taggarna internutbildning go

Ämnet för månadens internutbildning var Go, det språk jag har fokuserat mest på under de senaste åren.

Jag tänkte att jag skulle inleda med en introduktion av språket, då flera av mina kollegor inte har använt Go tidigare. Passande nog så har Marcus Olsson, min vän och medarrangör av meetup-gruppen Go-Stockholm nyligen påbörjat lite material för att introducera språket.

Vi började således med att gå igenom en av dessa presentationer: Go Fundamentals - Language Syntax

Efter att ha gått igenom grunderna i språket så gick vi vidare med att gemensamt läsa igenom artikeln Visualizing Concurrency in Go

/ Peter

Gopher